Ανάπλαση-Διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου στην Αγία Άννα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

                                                                                                                               Κόρινθος 29-04-2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η ένταξη στο ΕΣΠΑ του υφισταμένου κοινόχρηστου χώρου στην Αγία Άννα με σκοπό την ανάπλαση-διαμόρφωσή του, συνολικού προϋπολογισμού 650.000 Ευρώ.
Σε αυτόν τον επίπεδο και ημιδιαμορφωμένο χώρο, ο Δήμος Κορινθίων επεμβαίνει στην περιοχή αυτή για να αναβαθμίσει την υφιστάμενη υποδομή «παιδικής χαράς» και να την μετατρέψει σε μια όμορφη πλατεία με σκοπό να την αποδώσει στους συμπολίτες μας.
Ο κοινόχρηστος χώρος βρίσκεται πλησίον της οδού Βασίλη Ρώτα, έχει επιφάνεια 2.690,32 μ2 και με την ανάδειξή της θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή Αγίας Άννας εκμεταλλευόμενη την εκπληκτική της θέα. Αφετηρία και σημείο αναφοράς στην παρούσα μελέτη, είναι να διατηρηθεί και να τονισθεί η απρόσκοπτη Βόρεια θέα προς τον Άγιο Νικόλαο και το λιμάνι της Κορίνθου, καθώς και ο εντοπισμός της να γίνεται με χαρακτηριστική ευχέρεια από τους συμπολίτες μας.
Το κύριο σημείο πρόσβασης είναι η εκ του νότου οδός Κυρήνης, που καταλήγει στην υπό διαμόρφωση πλατεία και η οποία στα 30 μ. περίπου, συναντά την βασική αρτηρία του σχεδίου πόλεως, την οδό Εφύρας. Στην κοινόχρηστη υπό διαμόρφωση επιφάνεια, θα τοποθετηθούν υπόγεια δίκτυα ύδρευσης–ηλεκτροδότησης, θα κατασκευασθεί ένα μικρό σιντριβάνι και έχει προβλεφθεί η δημιουργία γκαζόν με δένδρα, καθιστικά και φωτιστικά σώματα. Επίσης, θα κατασκευασθεί αναψυκτήριο επιφανείας 60 τετ.μ. με ξύλινες πέργκολες, χώρος για υποδομή παιδικής χαράς και ένα ευρύ επίπεδο τμήμα όπου θα μπορούν να πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και συναυλίες.
Σε επιφάνεια δίπλα και βορείως του κοινόχρηστου χώρου, σε πρανές με κλίση 40%, όπου η θέα προς την παραλία της Κορίνθου είναι πανοραμική, προτείνουμε μελλοντικά υπαίθριο θέατρο με κερκίδες επί του πρανούς, το οποίο θα είναι προσβάσιμο από την οδό Β. Ρώτα. Προτείνεται επιπλέον από αυτό το σημείο, η κατασκευή πλακόστρωτου πεζόδρομου που θα εκτείνεται σε μήκος 300 μ. περίπου.
Επιλέχθηκαν χρώματα που βρίσκονται σε αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο, όπως το λευκό που θα συνοδεύει τις βιομηχανικές πλάκες στις επιφάνειες των εσωτερικών διαζωμάτων καθώς και τα υπερυψωμένα τοιχία από εμφανές μπετόν των ζαρντινιέρων-λουλουδιέρων (στα όρια των όμορων ιδιοκτησιών).
Το χρωματικό αποτέλεσμα των προτεινομένων υλικών, εμπλουτισμένο με τις καφέ σκούρου χρώματος ξύλινες πέργκολες, τα σατινέ υπέργεια φωτιστικά καθώς και το πράσινο των δένδρων και της χλόης στο έδαφος, πιστεύουμε ότι θα είναι ισάξιο της σπουδαιότητας που αρμόζει στην υπό διαμόρφωση πλατεία. Η κατασκευή της θα είναι εξαιρετικά λειτουργική , καλαίσθητη και ενταγμένη στις ανάγκες του ευρύτερου περιβάλλοντος. Η ευχερής άμεση ή έμμεση πρόσβαση της, η απρόσκοπτη οπτική, η διακριτική αισθητική παρέμβαση, ο εύκολος εντοπισμός της, η φυσική υπερύψωση που προσδίδει οπτική κάτοψης, ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων εντός της πλατείας, είναι χαρακτηριστικά που θα αποτελέσουν πόλο έλξης και θα παρέχουν ένα οικείο αίσθημα στους συνδημότες μας αλλά και στους επισκέπτες της πλατείας.

 

 

 

    


                                                                                                                                      Από το γραφείο τύπου
 

Leave a Comment