Συνέντευξη στο Δήμοι.gr και τον Δημήτρη Θεοδώρου
Βασίλης Νανόπουλος (Δήμαρχος Κορινθίων): Αποκλειστική συνέντευξη στο ΔΗΜΟΙ.GR
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας
Ακολουθεί η Συνέντευξη:
Κε Νανόπουλε, σας ευχαριστούμε θερμά που δεχθήκατε τη πρόσκλησή μας να παραχωρήσετε συνέντευξη στο ΔΗΜΟΙ.GR . Πείτε μας λίγα λόγια για την 1η χρονιά σας ως Δήμαρχος. Η ανανέωση εμπιστοσύνης στο σύνολο των Αντιδημάρχων για το 2021 είναι μια ένδειξη ότι είστε ευχαριστημένος από όσα έχετε καταφέρει μέχρι στιγμής ως Δημοτική αρχή;

Θα ήθελα καταρχήν και εγώ να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δίνετε μέσα από το Δήμοι.gr, μια πλατφόρμα που απευθύνεται στους Δημότες, που φιλοξενεί τους Δήμους, που προωθεί τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις των δημοτικών αρχών αλλά και τις ομορφιές των τόπων.
Στον πρώτο χρόνο της θητείας μου δυο ήταν οι στόχοι:
- Η αποκατάσταση και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας όπου η υποβάθμιση των τελευταίων χρόνων ήταν εμφανής και επιζήμια για τους πολίτες,
- και η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου για την καλύτερη απόδοση των εργαζομένων και εξυπηρέτηση τω δημοτών.
Αποκαθιστώντας μηχανικά μέσα και ενισχύοντας με καινούργια αλλά και με προσωπικό την υπηρεσία καθαριότητας και διαμορφώνοντας το πρόγραμμα λειτουργίας σύμφωνα με τις ανάγκες κατορθώσαμε την αποκατάσταση και βελτίωση του τομέα. Εντάξαμε δε και την ανακύκλωση υποδημάτων και ενδυμάτων με την τοποθέτηση 20 κόκκινων κάδων στην πόλη. Σημαντική ήταν και η παρέμβαση στον δημοτικό φωτισμό, αντικαταστήσαμε αφού «ξεκολλήσαμε» την προμήθεια, σε όλο το εύρος του δήμου εκατοντάδες λαμπτήρες προκειμένου το δίκτυο δημοτικού φωτισμού να λειτουργεί και να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες.
Στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, αν και τα αποτελέσματα θα φανούν σε βάθος χρόνου, περιγράψαμε τις θέσεις εργασίας και δημιουργήσαμε το ψηφιακό οργανόγραμμα, αλλάξαμε το σύστημα αξιολόγησης, ενεργοποιήσαμε για πρώτη φορά το Ενιαίο Πρόγραμμα Κινητικότητας προκειμένου να ενισχύσουμε με το κατάλληλο προσωπικό, εγκαταστήσαμε κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές, κάναμε πράξη τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό για την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση (οι e-υπηρεσίες τυγχάνουν ευρείας απήχησης), εφαρμόσαμε για 1η φορά τον Γενικό Κανόνα της Ε.Ε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR), πετύχαμε την πιστοποίηση του συστήματος Διαχειριστικής Επάρκειας! Όλες αυτές οι ενέργειες αν και τα αποτελέσματα τους θα φανούν σε βάθος χρόνου ήταν αναγακίες διότι πιστεύω ακράδαντα πως δεν μπορείς να παράξεις κανενός εύρους έργο εάν η «μηχανή» δεν λειτουργεί σωστά και με όλες τις δυνατότητες της. Και η «μηχανή» του δήμου είναι οι άνθρωποι του, οι εργαζόμενοι του.

Στον πρώτο χρόνο κατορθώσαμε επίσης:
- Να βγάλουμε από το τέλμα το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας «Π.Τσαλδάρη, το παραλάβαμε βαλτωμένο και με τον εργολάβο έτοιμο να προσφύγει στα δικαστήρια.
- Εγκαινιάσαμε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Σοφικό βρίσκοντας λύση στα χρόνια προβλήματα που δεν επέτρεπαν την λειτουργία του.
- Αποκαταστήσαμε το πρόβλημα στο δίκτυο ύδρευσης Σολυγείας και Σαρωνικού (συνεχείς βλάβες και διακοπές ύδατος) κατορθώνοντας η αποκατάσταση να γίνει από τον εργολάβο με έξοδα του ιδίου.
- Τομή αποτέλεσε η επιχορήγηση όλων των σωματείων του δήμου Κορινθίων, τα προηγούμενα χρόνια ήταν επιλεκτική και χωρίς κριτήρια.
- Ξεκινήσαμε την διαδικασία για την απεμπλοκή της υπόθεσης των Μπαζωμάτων του Αγίου Νικολάου και την παραχώρησης τους στο δήμο για την συνολική ανάπλαση της περιοχής, σήμερα είμαστε στο τελικό στάδιο.
- Αναβαθμίσαμε το παραλιακό μέτωπο και εντάξαμε μετά από απουσία 13 χρόνων την κεντρική παραλία της πόλης στο Πρόγραμμα ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ.
- Υπογράψαμε την σύμβαση για το νέο σχολικό συγκρότημα της Αρχαίας Κορίνθου, παραδώσαμε πριν από 15 ημέρες το νέο Πολυδύναμο νηπιαγωγείο Κορίνθου το οποίο βγάζει από ακατάλληλα κτίρια 4 νηπιαγωγεία της πόλης.
- Παραδώσαμε τις πρώτες πιστοποιημένες παιδικές χαρές, θα ακολουθήσουν ακόμα 14.
- Πιέσαμε και κατορθώσαμε να φωτιστεί ο επικίνδυνος για πεζούς και οδηγούς δρόμος Κορίνθου – Εξαμιλίων από την Περιφέρεια.
- Προχωρήσαμε το έργο της αξιοποίησης των νερών του Βιολογικού.
- Δρομολογήσαμε τις ενέργειες για την «θεραπεία» του Γ.Π.Σ που είχε εκπέσει στο ΣΤΕ.
- Ενισχύσαμε στο μέγιστο βαθμό τις κοινωνικές υπηρεσίες ώστε κανείς να μην είναι μόνος και ανήμπορος, πρέπει να σας πω πως η Κόρινθος δεν έχει σήμερα κανέναν άστεγο, όλοι φιλοξενούνται σε δομές και λαμβάνουν την φροντίδα που πρέπει.
Καταλήγοντας, η ανανέωση της θητείας των αντιδημάρχων έγινε προκειμένου να έχουν το χρόνο που χρειάζεται ώστε να παρουσιάσουν καθένας στον τομέα του αποτελέσματα, οι 12 μήνες δεν ήταν σε καμία περίπτωση χρόνος αρκετός. Θα ήταν άδικο για όλους!
Ξεκινώ από ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους κατοίκους του κέντρου της Κορίνθου. Οι δημότες αναρωτιούνται από πότε θα μπορούν να χαρούν συνολικά την ανακαινισμένη Κεντρική Πλατεία. Και γιατί «Πλατεία Αποστόλου Παύλου»; Ο λόγος είναι για να τονωθεί ο θρησκευτικός τουρισμός στη πόλη ή υπάρχει και κάτι πέρα από αυτό;
Ανέφερα και στην προηγούμενη απάντηση μου πως το έργο όταν ξεκίνησε η θητεία μου ήταν σταματημένο, με τον εργολάβο έτοιμο να προσφύγει στα δικαστήρια και την πόλη να κινδυνεύει να μείνει για τουλάχιστον για 4 χρόνια με μια τρύπα στο κέντρο της.
Παρ ότι οι διαφωνίες μου επί της μελέτης ήταν συγκεκριμένες, ο μόνος δρόμος για να μην καταστούν η πόλη, οι δημότες και οι επιχειρηματίες «όμηροι» της πλατείας, ήταν η διαπραγμάτευση και αυτό έκανα. Το έργο επανεκκινήθηκε και σήμερα, με όλες τις δυσκολίες, τις ενστάσεις που γίνονται αλλά και τις δολιοφθορές σε μηχανήματα του εργολάβου, ολοκληρώνεται στο βασικό του κομμάτι ώστε να αποδοθείς σε χρήση.
Με άλλη εργολαβία θα ολοκληρώσουμε το κομμάτι που εκκρεμεί και αδυνατεί να ολοκληρώσει ο συγκεκριμένος εργολάβος.
Η πλατεία είναι ένα έργο που όφειλε να έχει ολοκληρώσει ο προηγούμενος δήμαρχος, το υπέγραψε τον Μάρτιο του 2018 και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ήταν οι 12 μήνες.

Όσων αφορά την μετανομασία, είναι μια πρόταση που έχω καταθέσει στους πολίτες από το 2014. Θα την φέρω όταν έρθει η ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκεί θα αποφασίσουμε. Το σκεπτικό της μετονομασίας συνδέεται με την τοποθέτηση ενός ψηφιδωτού μνημείου του Αποστόλου Παύλου στην πλατεία ώστε να την μετατρέψουμε σε σημείο αναφοράς!
Το έχει κάνει η Καβάλα με σπουδαία αποτελέσματα. Έχουν τοποθετήσει μνημείο στο λιμάνι της πόλης, έχουν ονομάσει τον επιβατικό λιμένα «Απ. Παύλος», όταν κάνουν τουρνουά κολύμβησης το ονομάζουν «Απ. Παύλος. Επενδύουν στον Απ. Παύλο! Δεν είναι τυχαίο ότι στα βήματα του Απ. Παύλου πέρυσι θα βάδιζε ο Πάπας της Ρώμης εάν δεν προέκυπτε ο Κορωνοιός. Η Κόρινθος δεν υπάρχει πουθενά στο χάρτη του θρησκευτικού τουρισμού γιατί δεν έχουμε αξιοποιήσει το θέμα αυτό. Θα το κάνουμε και το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.
Δημοτική Αγορά. Αναφέρατε πρόσφατα σε μια διαδικτυακή σας ομιλία προς τους δημότες, ότι σκοπεύετε να την γκρεμίσετε και να την στήσετε ξανά από την αρχή, με Δημοτικές υπηρεσίες και υποδομές για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση από τους κατοίκους. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο για την νέα Δημοτική Αγορά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ή είναι κάτι που βρίσκεται ακόμη υπό μελέτη;
Η Δημοτική Αγορά αποτελεί προτεραιότητα. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Κορίνθου και η σημερινή της κατάσταση όχι απλά δεν τιμά την αισθητική μας αλλά υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής μας, συμβάλλει αρνητικά στην τοπική οικονομία. Αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο δεν έχουν εκτελεστεί. Αυτό θα το αλλάξουμε. Υπήρχαν σκέψεις για διατήρηση και αποκατάσταση του υπάρχοντος κτιρίου. Δυστυχώς η μελέτη που εκπονήθηκε για την στατικότητα του κτιρίου μιλά για ένα τεράστιο κόστος.
Προσανατολιζόμαστε στην κατεδάφιση του κτιρίου και την ανέγερση ενός νέου. Εντός του 2021 θα ολοκληρωθεί η μελέτη, υπάρχει πρόβλεψη και στον Προϋπολογισμό του έτους, και το 2022 θα ξεκινήσει η κατασκευή της. Ο χαρακτήρας και η μορφή της θα διατηρηθούν αλλά οι χρήσεις της θα είναι πολλές και διαφορετικές με υπηρεσίες, καταστήματα και αίθριο.
Τοπική Οικονομία. Οι επαγγελματίες, οι μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα περνούν δύσκολα, λόγω του covid-19, των επαναλαμβανόμενων lockdown και γενικότερα των πρωτόγονων συνθηκών που περνάμε όλοι. Ο Δήμος Κορινθίων τι πλάνο δράσεων έχει για την τόνωση της τοπικής οικονομίας την επόμενη μέρα, όταν με το καλό επανέλθει η κανονικότητα; Πόσο απαραίτητη θεωρείτε -ανεξαρτήτως της παρούσας κρίσεως- την μετάβαση των επιχειρήσεων στον Ψηφιακό κόσμο;
Η πανδημία δεν μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε την πρώτη χρονιά το σχέδιο δράσης και στήριξης της τοπικής οικονομίας και των επιχειρηματιών. Ξέρετε, προέρχομαι από το χώρο του επιχειρείν και γνωρίζω καλά τα προβλήματα, τις ανάγκες αλλά και τους τρόπους που πρέπει να στηριχθούν οι άνθρωποι που ουσιαστικά είναι η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας.
Παρ’ όλα αυτά πρέπει να σας πω, κατορθώσαμε το καλοκαίρι μέσα από ένα σχέδιο αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου, με ένα στοχευμένο πρόγραμμα διαφήμισης κυρίως στην Αθήνα, με την ένταξη μας στο πρόγραμμα της Γαλάζιας Σημαίας αλλά και με ένα πλέγμα δράσεων και εκδηλώσεων – τηρουμένων όλων των προβλεπομένων- να προσελκύσουμε κόσμο ,να κάνουμε τους δημότες να αγαπήσουν περισσότερο τον τόπο τους, να τον επιλέξουν και να αφήσουν τα χρήματά τους εδώ, να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες προχωρώντας παράλληλα και σε μείωση τελών χρήσης στην παραλία.
Η δημιουργία του open mall στο κέντρο της Κορίνθου η οποία ξεκινά μέσα στο 2022 αλλά και η επέκτασή του και σε περισσότερους εμπορικούς δρόμους με κονδύλια του δήμου, η παράδοση της πλατείας, η ανάπλαση της Ερμού και οι αλλαγές στην κυκλοφορία του κέντρου που θα προκύψουν μέσα από το ΣΒΑΚ (π.χ ήπια κυκλοφορία στην οδό Κύπρου) είναι κάποια από τα σημεία παρέμβασης. Συζητούμε με τους επιχειρηματίες, τους φορείς που τους εκπροσωπούν και τους ίδιους. Συνεργαζόμαστε και από κοινού κάνουμε όσα πρέπει!
Καταλήγω λέγοντας σας πως είμαι λάτρης των νέων τεχνολογιών, πιστεύω στις δυνατότητες που μας προσφέρουν και στα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να απαντήσω πως δεν είναι απαραίτητη η μετάβαση των επιχειρήσεων στον ψηφιακό κόσμο. Είναι και πρέπει να επιτευχθεί!
Η Κόρινθος θα γίνει μια «έξυπνη πόλη» Δήμαρχε, και με ποιο τρόπο; Τα έργα 22 εκ. ευρώ που ανακοινώσατε στη συζήτηση του Δ.Σ για τον φετινό Προϋπολογισμό περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες προς αυτή τη κατεύθυνση;

Η Κόρινθος οφείλει να γίνει «έξυπνη» πόλη! Το οφείλει κατ αρχήν στους ίδιους τους πολίτες της και αυτό κάνουμε! Ήδη μετέχει σε προγράμματα που αναπτύσσουν δράσεις και δεξιότητες (Έξυπνες πόλεις, Ευφυείς Πόλεις), δίκτυα που προσφέρουν τεχνογνωσία, εμπειρία και προοπτική (Βιώσιμη Πόλη, Πόλεις που μαθαίνουν). Προωθεί, όπως σας ανέφερα και στο πρώτο ερώτημα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών της και το έχει κατορθώσει σε μεγάλο βαθμό. Σχεδιάζει έργα που βάζουν στην καθημερινότητα τις «έξυπνες» πρακτικές , το open mall είναι ένα τέτοιο έργο και θα εκτελεστεί εντός του 2021.
Στα πλαίσια δράσεων για το Περιβάλλον ανακοινώσατε, μεταξύ άλλων ενεργειών, πως ο Δήμος θα προβεί σε αγορά ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και σε εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Λειτουργούν αυτή τη στιγμή τέτοιοι σταθμοί στη πόλη σας και πόσοι αναμένεται να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της θητείας σας;
Είναι γεγονός πως ο δήμος Κορινθίων «μπαίνει» στην πρίζα! Η πρόταση μας στο Πράσινο Ταμείο εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο μ ένα ποσό σχεδόν 60.000 ευρώ. Προβλέπονται 50 συνολικά σημεία φόρτισης σε όλο το δήμο με έμφαση στις τουριστικές περιοχές του. Σήμερα δεν υπάρχουν τέτοια σημεία στο δήμο μας και λείπουν αφού η ηλεκτροκίνηση είναι δυναμική επιλογή και σίγουρα ένας τρόπος για να προστατέψουμε και να ανακουφίσουμε όλοι μας το περιβάλλον που ζούμε και ευρύτερα. Ο Δήμος θα προσφέρει τις υποδομές, θα δώσει κίνητρα και ευελπιστεί στην ανταπόκριση όλων.

Η Κόρινθος θεωρείται ένας προσιτός προορισμός για τους Αθηναίους και τις γύρω πόλεις, ως ένα σύντομο ταξίδι αναψυχής και όχι ιδιαίτερα δαπανηρό, κυρίως λόγω της εγγύτητας. Υπάρχει στα σκαριά κάποιο Πλάνο Δράσης για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πολιτισμού της Κορίνθου, που θα την κάνει ακόμη πιο ελκυστική επιλογή; Τι πρωτοβουλίες να περιμένουμε μέσα στο 2021;
Πραγματοποιούμε επανεκκίνηση, αυτή θεωρώ είναι η σωστή λέξη! Επανεκκίνηση στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό με ένα σχέδιο δράσης ανάλογο των δυνατοτήτων και των πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο τόπος μας , πλεονεκτημάτων ιστορίας, φύσης αλλά και ανθρώπινου δυναμικού. Όλα αυτά βρίσκονταν σε μια ιδιότυπη «χειμερία νάρκη». Η Κόρινθος, ο δήμος επιθυμούν την τουριστική ταυτότητα αλλά δεν έχουν βρει τον τρόπο να την αποκτήσουν.
Συνομιλούμε, συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που έχουν γνώση, εμπειρία, ιδέες, μεράκι για να βρούμε την διέξοδο, για να καταλήξουμε στο σχέδιο που θα αναδείξει τον πολιτισμό μας αλλά και θα γεννήσει έναν νέον! Γιατί ξέρετε, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στις δάφνες των όσων δημιούργησαν οι πρόγονοί μας. Έχουμε χρέος να πράξουμε ανάλογα για τι επόμενες γενιές. Οι συνθήκες της πανδημίας δεν ξέρω κατά πόσον θα μας επιτρέψουν μια πλήρη ανάπτυξη των όσων σχεδιάζονται.
Ωστόσο μπορώ να σας μιλήσω για μια νέα φιλοσοφία στην υλοποίηση εκδηλώσεων, στην πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα, για αξιοποίηση τοπικών σχημάτων και καλλιτεχνών που είναι Κορίνθιοι, για υποδομές που θα μετατραπούν σε «κύτταρο πολιτισμού» όπως ο ΞΕΝΙΑΣ της Αρχαίας Κορίνθου μετά την αποκατάστασή του, το Αρχαίο Λιμάνι Κεγχρεών με την ολοκλήρωση των εργασιών και την αποκατάσταση της βατότητας, οι ιαματικές πηγές των Λουτρών Ωραίας Ελένης.
Στην ίδια κατεύθυνση θα είναι η δημιουργία ψηφιακού μουσείου, η αναβάθμιση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου της Κορίνθου (το έργο ξεκίνησε), η κινητοποίηση όλων των πολιτιστικών σωματείων και των ανθρώπων του πολιτισμού αφού στην προσπάθεια αυτή κανείς δεν περισσεύει. Εύχομαι και ελπίζω το συντομότερο να έχουμε εκείνες τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε όσα σχεδιάζουμε για το δήμο, απαλλαγμένοι από τον φόβο της πανδημίας και τους κινδύνους για την δημόσια υγεία.
Με αφορμή την Επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής παλιγγενεσίας και τηρουμένων των συνθηκών λόγω covid-19 οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν ή έχετε μεριμνήσει να αντικατασταθούν από κάποιες άλλες που θα μεταδοθούν ενδεχομένως διαδικτυακά; Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με κάτι που έγινε πρόσφατα γνωστό, ότι η αρχαία Κόρινθος υπήρξε η πόλη η οποία φιλοξένησε για 1η φορά την Διοίκηση της Ελλάδας και την Εθνική Βουλή τον Ιανουάριο του 1822. Ετοιμάζετε κάποια ειδική εκδήλωση γι΄ αυτό φέτος;

Ο Δήμος μας μετέχει στους εορτασμούς έχοντας καταθέσει τις προτάσεις του στην Επιτροπή ΕΛΛΑΔΑ 2021. Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν και δια ζώσης στην Πρόεδρο Γιάννα Αγγελοπούλου κατά την επίσκεψή της στο δήμο μας τον Σεπτέμβριο και έτυχαν μεγάλης αποδοχής. Λόγω της πανδημίας βαδίζουμε βήμα – βήμα. Τίποτε ακόμα δεν έχει ακυρωθεί χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείεται να γίνει. Όταν προκύψει η ανάγκη θα δούμε τις επιλογές και κατά πόσον μπορούμε διαδικτυακά να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των εκδηλώσεων.
Το ίδιο ισχύει πρέπει να σας πω και για τις εκδηλώσεις που αφορούν την ανακήρυξη της Αρχαίας Κορίνθου ως πρώτης Πρωτεύουσας της νεότερης Ελλάδας δυστυχώς. Πέρυσι, εγκαινιάσαμε τις εκδηλώσεις αυτές με στόχο να αναδείξουμε το ιστορικό γεγονός, να αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή και βεβαίως να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία σε έναν τόπο που δεν στερείται τέτοιας αλλά δεν έχει τύχει και της ανάλογης αξιοποίησης. Τη φετινή χρονιά οι εκδηλώσεις θα ήταν ευρύτερες ωστόσο οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Εάν αλλάξουν αυτά τα δεδομένα τότε δεν αποκλείεται να υλοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.
Αναφέρατε στο Δ.Σ για την ψήφιση του φετινού Προϋπολογισμού ότι έχετε προνοήσει για Κονδύλι για δράσεις για τα αδέσποτα ζώα της πόλης σας. Αυτό μεταφράζεται ως ένα Δημοτικό Κτηνιατρείο για την Κόρινθο, ένα σύγχρονο Καταφύγιο για τα αδέσποτα ενδεχομένως; Και ένα σχόλιο για την πρόσφατη μετατροπή του αδικήματος κακοποίησης ζώων σε κακούργημα.
Τα αδέσποτα είναι ένα ζήτημα υψηλής προτεραιότητας. Οφείλουμε να παρέμβουμε προς όφελος και των ζώων και των πολιτών και το κάνουμε. Η αντιδημαρχία Προστασίας Ζώων που συστάθηκε επί θητείας μου δείχνει την σοβαρότητα με την οποίαν αντιμετωπίζουμε το θέμα και ως σήμερα τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και σε επίπεδο αδεσπότων αλλά και δεσποζόμενων.
Η ανεξέλεγκτη εισροή οχημάτων που έφερνα ζώα και τα ελευθέρωναν στο δήμο Κορινθίων ελέγχθηκε και έπαψε. Τοποθετήθηκαν υποδομές σίτισης σε σημεία της πόλης για τα αδέσποτα αλλά και υποδομές για την συλλογή των περιττωμάτων των δεσποζόμενων. Η καταγραφή, το τσιπάρισμα και ο έλεγχος εκτελούνται μέσα από προγράμματα που ο δήμος υλοποιεί.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε καταφύγιο στο δήμο, προβλέπεται στον προϋπολογισμό όμως αυτή ξέρετε δεν είναι η λύση. Αν η εγκατάλειψη των ζώων δεν σταματήσει, αν δεν αλλάξουμε όλοι μας την Παιδεία μας έναντι των ζώων κανένα καταφύγιο δεν θα είναι αρκετά μεγάλο.
Όσων αφορά το ερώτημά σας για την μετατροπή της κακοποίησης σε κακούργημα, κάθε κακοποίηση πρέπει να αποτελεί κακούργημα και να τιμωρείται σαν τέτοιο. Είμαι κάθετος!

Παρατηρώντας την αύξηση της εγκληματικότητας, και τα φαινόμενα βίας μεταξύ ανηλίκων, η επανασύσταση της Δημοτικής αστυνομίας στη Κόρινθο, είναι κάτι που σκέφτεστε και που θα μπορούσε να συμβάλει σε ένα βαθμό στην ασφάλεια που πρέπει να νιώθουν οι κάτοικοι;
Δεν θα συμβάλλει μόνο στην ασφάλεια των πολιτών αλλά και στην διατήρηση της τάξης. Ξέρετε ως λαός χρειαζόμαστε τον έλεγχο και η δημοτική αστυνομία μπορεί να συμβάλει σε καθοριστικό βαθμό. Λείπει από την πόλη της Κορίνθου και σίγουρα είναι μια ενέργεια στην οποία θα προχωρήσουμε.
Δήμαρχε, εκ μέρους της ενημερωτικής ιστοσελίδας ΔΗΜΟΙ.GR ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας. Ευχόμαστε τα καλύτερα για εσάς και τους Δημότες σας για τη νέα Χρονιά!
Η Συνέντευξη μεταξύ του Δημάρχου Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλου και του Υπεύθυνου Επικοινωνίας του ΔΗΜΟΙ.GR, Δημήτριο Θεοδώρου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και ολοκληρώθηκε, στις 08/02/21, στα πλαίσια προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού covid-19 .