ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα του Δήμου Κορινθίων

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Βασίλειος Μπαλάφας

Γενικός Γραμματέας.

Βιογραφικο

Ο Δρ Βασίλειος Μπαλάφας είναι Τεχνολόγος Πληροφορικής & Δικτύων και Διεθνολόγος/Πολιτικός Επιστήμων. Σπούδασε Τηλεπληροφορική και Διοίκηση στο ΑΤΕΙ Ηπείρου. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Επικοινωνίες Δεδομένων (MSc in Data Communications – U of Kingston) και μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτικές, στην κατεύθυνση της Διακυβέρνησης (MA in International Relations and Policies – Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Κορίνθου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με υποτροφία υψηλής ακαδημαϊκής επίδοσης). Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση (MA in Local and Regional Government and Development) από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης σε σύμπραξη με 4 Πανεπιστήμια της χώρας (Πελοποννήσου, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημίου Πειραιώς). Από τον Ιούλιο του 2022 είναι διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον σχετικά με το ρόλο της Ενέργειας ως παράγοντα ισχύος στη Διεθνή Πολιτική. Μιλά άριστα, επίσης, Αγγλικά και Γαλλικά.

Τον Ιούνιο του 2015 εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Ινφογνώμων» το βιβλίο του με τίτλο «Ο Αγωγός Burgas-Αλεξανδρούπολη στη Διεθνή Πολιτική». Πρόσφατα εκδόθηκαν 2 νέα βιβλία, ένα στη Νέα Υόρκη με θέμα την Ενεργειακή Ασφάλεια και ένα στην Αθήνα με θέμα την οργανωσιακή αλλαγή στο Δημόσιο Τομέα, στα οποία συμμετέχει με 2 δικά του κεφάλαια.

Είναι μέλος της ΕΠΥ (Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών), του ΕΟΠΕ (Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων) και του GPSG (Greek Politics Specialist Group of the UK’s Political Studies Association –PSA). Μελέτες, εισηγήσεις και επιστημονικά άρθρα του έχουν παρουσιαστεί και δημοσιευτεί σε συνέδρια και περιοδικά της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Έχει εργαστεί στο Τμήμα Πληροφορικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συμμετέχει στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ ερευνητικά συνεργάζεται και με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου στην Κύπρο, στον τομέα των τεχνολογιών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Είναι επίσης πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων του ΕΚεΠις (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π), επιπέδου Β’, και κάνει μαθήματα σχετικά με τα γνωστικά του αντικείμενα. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στον τραπεζικό τομέα, στη Motor Oil Hellas, στον Ο.Τ.Ε. και αλλού.

Η ενασχόλησή του με τα δημόσια πράγματα ξεκινά από τα μαθητικά του χρόνια με διακρίσεις όπως η συμμετοχή του στη διοργάνωση «Euroscola» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που απευθυνόταν σε μαθητές με άριστη επίδοση στο μάθημα της Έκθεση σχετικά με ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε έντονη δράση και διετέλεσε επί 3 θητείες Πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών του Τμήματος στο οποίο φοίτησε. Με την επιστροφή του στην Κόρινθο ανέπτυξε έντονη δράση στα κοινά, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και είναι γνωστή μέσα από πλούσια αρθρογραφία και πλήθος δημοσίων παρεμβάσεων.

Παρεμβάσεις, άρθρα, θέσεις και συνεντεύξεις του είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και στον έντυπο τύπο σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Διατηρεί την ιστοσελίδα balafas.gr και είναι ενεργός στα κυριότερα ηλεκτρονικά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σχεδόν από την αρχή εμφάνισής τους, όπου επίσης μπορεί να βρει κανείς πολλά στοιχεία από τις δράσεις και τις δημόσιες παρεμβάσεις του.

Είναι έγγαμος και πατέρας μιας κόρης, μαθήτριας Γυμνασίου.

Η βασική του επιδίωξη είναι να αποκτήσουμε επιτέλους ένα Δήμο με ανοιχτές διαδικασίες διακυβέρνησης, με συμμετοχικότητα, που θα νοιάζεται για την καθημερινότητα των πολιτών του, για τα σχολεία, για τα πάρκα και τις παιδικές χαρές, που θα ανοίγει ουσιαστικές ευκαιρίες εργασίας έτσι όπως οφείλει και όχι θεωρώντας ότι κάνει «εξυπηρετήσεις». Να φύγουμε από το προσωποκεντρικό και «εγωκεντρικό» μοντέλο διοίκησης, από το ναρκισσισμό ανθρώπων που πιστεύουν ότι η προβολή του τόπου συμπίπτει με την προβολή του εαυτού τους. Να υπερβούμε την αρρώστια της «εξουσιολαγνείας» και να διεκδικήσουμε πόρους από κάθε δυνατή πηγή εντός και εκτός Ελλάδας για να δημιουργήσουμε. Να εφαρμόσουμε καλές και βέλτιστες πρακτικές από άλλους Δήμους. Να δώσουμε συνολικά στο Δήμο Κορινθίων την ταυτότητα που του αξίζει, να εκμεταλλευτούμε τον θρησκευτικό τουρισμό και τα αξιοθέατα που διαθέτουμε, να μη χρειάζεται να ζητήσουμε «χάρη» για να κάνουμε τη δουλειά μας στο Δημαρχείο.

Ο Δήμος Κορινθίων χρειάζεται γνώση, δουλειά, εξωστρέφεια, εξειδίκευση. Χρειάζεται πρώτα από όλα τους πολίτες του στο επίκεντρο και όχι στο περιθώριο.