Λαογραφικό Κέντρο

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, Βάσου Πετρόπουλου - Παναγιώτου Γαρταγάνη, είναι Ν.Π.Ι.Δ., Κοινωφελές Ίδρυμα, που συστήθηκε το 1976.

Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Κορίνθου, δίπλα από τη πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Φλοίσβος), πλησίον της Στρατιωτικής Λέσχης Κορίνθου και περιβάλλεται από μία μικρή πλατεία όπου έχει στηθεί η προτομή της ιδρύτριάς του.

Οι πλούσιες συλλογές του χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα έως τα μέσα του 20ου και περιλαμβάνουν γυναικείες και ανδρικές παραδοσιακές ενδυμασίες από πολλές περιοχές της Ελλάδος, έργα υφαντικής, κεντητικής, αργοροχρυσοχοϊας, μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής, εργαλεία του αγροτικού και ποιμενικού βίου, ποικίλα αντικείμενα οικοσκευής, σπάνιες εκδόσεις βιβλίων (16ος – 19ος αιώνας), χάρτες και χαρακτικά.

Στα 30 και πλέον χρόνια λειτουργίας του, το Μουσείο ανέπτυξε πολύπλευρες δραστηριότητες, οι οποίες αναδεικνύουν τον κοινωνικό του ρόλο και τον έντονο παιδευτικό του χαρακτήρα. Οι περιοδικές εκθέσεις με το διαρκώς ανανεούμενο ιστορικό και λαογραφικό υλικό, οι εκδόσεις, οι εκδηλώσεις και η συνεργασία με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας και με μεγάλα μουσεία, συνθέτουν το πλέγμα της δυναμικής παρουσίας του στο τοπικό πολιτιστικό γίγνεσθαι. Από την άλλη πλευρά, τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, το καθιστούν πηγής αδιάκοπης και πολύτιμης παιδευτικής διαδικασίας για όλες τις γενιές.

Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν αξιόλογα έργα από όλους τους κλάδους της νεοελληνικής χειροτεχνίας:

Ποδιά από την Κορινθία.
Μεταξωτή υπόλευκη ποδιά με πολύχρωμες συνθέσεις από άνθη και πουλιά.
  •  Αγροτικά εργαλεία και χρηστικά είδη οικοσκευής από την Κορινθία.
  •  Ενδυματολογικά σύνολα και μεμονωμένα εξαρτήματα φορεσιάς από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
  •  Αντικείμενα αργυροχρυσοχοϊας.
  •  Αντικείμενα ξυλογλυπτικής.
  •  Κεντήματα και υφαντά
  •  Επιστολικά δελτάρια και χαρακτικά
  •  Σπάνιες εκδόσεις βιβλίων.
Σιγκούνι από την Κορινθία.
Μάλλινος επενδύτης διακοσμημένος με τερζήδικο κέντημα από μάλλινα και μεταξωτά γαιτάνια, σε σχέδιο που χωρίζεται σε ζώνες και καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την επιφάνειά του. Αποτελούσε βασικό τμήμα της γυναικείας Κορινθιακής φορεσιάς.

Τους σκοπούς και το έργο του Μουσείου υποστηρίζει με αντίστοιχες δράσεις που απευθύνονται στο κορινθιακό κοινό το Σωματείο των Φίλων του.

Το 2019 εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Πελοποννήσου, το έργο της κτιριακής και ηλεκτρομηχανικής αναβάθμισης και της νέας εκθεσιακής οργάνωσης του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου. Οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια. Καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό για το κοινό και θα λειτουργεί με τροποποιημένο το ωράριό του. Παρ’ όλα αυτά θα συνεχίσει να πραγματοποιεί δράσεις σε συνεργασία με το Δήμο Κορινθίων και με άλλα μουσεία.

Το κοινό και οι φίλοι του Μουσείου μπορούν να ενημερώνονται για τις δράσεις του και την πορεία υλοποίησης του έργου της ανακαίνισής του, στην επίσημη ιστοσελίδα του: www.laografikokorinthou.gr

"Πιρπιρί" από την Ήπειρο.
Γυναικείος αμάνικος επενδύτης της αστικής φορεσιάς των Ιωαννίνων

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :
Ερμού 1 & Σεφέρη, ΚΟΡΙΝΘΟΣ 201 00
Τηλ.:27410 25352 και 27410 71690,
Fax.: 27410 71690