Εντυπωσιακός & συγκινητικός ο εορτασμός της ιστορικής μάχης Αγιονορίου, 200 χρόνια μετά!

Εντυπωσιακός & συγκινητικός ο εορτασμός της ιστορικής μάχης Αγιονορίου, 200 χρόνια μετά!

 

Όπως αρμόζει στην σημαντικότητα της μάχης,  στην γενναιότητα και θυσία των αγωνιστών τίμησε ο δήμος Κορινθίων την ιστορική Μάχη του Αγιονορίου το απόγευμα της Κυριακής 31 Ιουλίου 2022.

 200 χρόνια από την διεξαγωγή της Μάχης, στην σκιά του Κάστρου, με την γαλανόλευκη στο αντικρινό βουνό και με τα όπλα που εκείνη η μάχη κερδήθηκε φορεμένα στα ζωνάρια των απογόνων των αγωνιστών του 1821, αποδόθηκε ο φόρος τιμής που επιβάλλεται με μια ιαχή στεντόρεια να σχίζει τον αγέρα, “Αθάνατοι”!

Πλήθος κόσμου, οι αρχές του τόπου μας αλλά και εκλεκτοί προσκεκλημένοι ανέβηκαν από νωρίς στο κάστρο. Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ταξίαρχος της Σχολής Μηχανικού Χαράλαμπος Ακρίβος ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΣ Χαράλαμπου Λαλούση, η κ. Αθηνά Κόρκα ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ο δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης, ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σπύρος Ζαχαριάς, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Πούρος, ο τοπικός Πρόεδρος Αγιονορίου Μενέλαος Σκούρτης , ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Δημήτρης Σουφρίλας, ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών Κωνσταντίνος Πλαπούτας, τοπικοί πρόεδροι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι σχολικών επιτροπών, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, οι σύλλογοι που μετείχαν στην αναβίωση της μάχης, ο πολιτιστικός σύλλογος του Αγιονορίου «Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την είσοδο των αυθεντικών όπλων της μάχης και το τρισάγιο από τους ιερείς. Ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος αμέσως μετά, ύψωσε τη σημαία της ξηράς κ της θάλασσας στον ιστό της και ο κ.Πλαπούτας την σημαία της επανάστασης. Ακολούθησε ο Εθνικός μας ύμνος κ ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αγωνιστών.

«Η Μάχη στο Αγιονόρι καθόρισε την πορεία της επανάστασης. Είμαστε εδώ για να θυμηθούμε, για να τιμήσουμε, για να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.  Ο δήμος Κορινθίων από φέτος και κάθε χρόνο θα γιορτάζει με κάθε επισημότητα τη Μάχη, την επέτειο και τη νίκη στο Αγιονόρι. Γιατί η  μάχη αυτή έχει μια ιδιαίτερα συμβολική σημασία και αξία. Εδώ πολέμησαν οι γενναίοι και αγνοί πατριώτες. Εδώ συναντήθηκε η παληκαριά και η αρετή 200 χρόνια πριν. Εδώ στο κάστρο του Αγιονορίου ο Νικηταράς, ο Νικήτας Φλέσσας , 500 παλικάρια και οι γυναίκες του Αγιονορίου κατατρόπωσαν πολλαπλάσιο στρατό τούρκων . Ήρθαν εδώ αντί να μείνουν για λάφυρα στα Δερβενάκια όπως πολλοί άλλοι και ολοκλήρωσαν τη νίκη των Δερβενακίων. Ήρθαν και πολέμησαν εδώ για την πατρίδα και την ελευθερία. Η υποχρέωση που έχει ο δήμος Κορινθίων απέναντι σε αυτούς τους αγωνιστές είναι ιερή. Σας ευχαριστώ όλους που είστε εδώ» είπε ο Δήμαρχος στο καλωσόρισμά του αναφέροντας λακωνικά τα όσα τον Ιούλιο του 1822 έγιναν στα στενά του Αγιονορίου και καθόρισαν το μέλλον της Επανάστασης και της Λευτεριάς των Ελλήνων.  

 Εκ του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 ο κ.Κωνσταντίνος Πλαπούτας χαιρέτισε την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων, ενός θεσμού που καθιερώνει ο δήμος Κορινθίων και θα αποτελέσει για τις επόμενες γενεές, διδαχή! Μεστός και καθηλωτικός υπήρξε στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης ο δρ. Μελέτης Μελετόπουλος. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν υπό τους ήχους τουφεκισμών, με παραδοσιακό πρόγραμμα από τους  Μωραιτες εν χορώ, τον Παραδοσιακό Σκοπευτικό Όμιλο Πάτρας, το Κέντρο Ελληνικού χορού Τρίπολης και τα Τμήματα Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιονορίου, σε επιμέλεια και συντονισμό του κ.Κωνσταντίνου Παυλόπουλου.  Ο Πολιτιστικός σύλλογος Αγιονορίου τιμής ένεκεν απέδωσε στους συμμετέχοντες αναμνηστικές πλακέτες ενώ στον απόηχο της βραδιάς οι απόγονοι παρουσίασαν εκ του σύνεγγυς τα αυθεντικά όπλα της μάχης στον Δήμαρχο Κορινθίων.

Εντυπωσιακή ήταν η φωταγώγηση του κάστρου και της ελληνικής σημαίας των 200 τμ που μεταφέρθηκε από το βράχο του Ακροκορίνθου .Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του δήμου Κορινθίων υπό την καθοδήγηση της Αρχιμουσικού Γλυκερίας Μωραιτάκη ενώ ιδιαιτέρως συγκινητική υπήρξε η στιγμή που όλοι έψαλαν υπό τους ήχους της «τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια».

Το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για τον Ιούλιο του 2023 στον ίδιο ιστορικό χώρο αφού η δημοτική αρχή απαρέγκλιτα πιστεύει πως  τέτοιες εκδηλώσεις αρμόζουν στα μεγάλα γεγονότα του τόπου μας. Εκδηλώσεις που θα γίνουν θεσμός μεταφέροντας από γενιά σε γενιά την παρακαταθήκη των προγόνων μας. Την θυσία τους και το παράδειγμα τους. «Οδηγός» στο μέλλον που χαράσσουμε  όλοι εμείς, άξιοι απόγονοι εκείνων των ολίγων γενναίων.  Ευχαριστούμε θερμά όσους συνέβαλαν στις επετειακές εκδηλώσεις της Μάχης του Αγιονορίου, όλοι μαζί θέσαμε τα θεμέλια ενός σπουδαίου για τον τόπο μας εορτασμού.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ