Συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος του Πνευματικού Κέντρου Κορινθίων στο 8 ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουλτούρας και Τέχνης στο Μπουγιούκ – Τσεκμετζέ

Το Μπουγιούκ – Τσεκμετζέ,  της Κωνσταντινούπολης,  είναι μια  όμορφη πόλη της Προποντίδας, χτισμένη στην θέση των αρχαίων Αθύρων.  Είναι ένας τόπος  με πλούσιο  ιστορικό παρελθόν,  που διαδραματίζει  σημαντικό ρόλο στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα  της ευρύτερης περιοχής.


Εδώ πραγματοποιήθηκε από τις 30  Ιουνίου  έως τις 7 Ιουλίου,  το  8 ο Διεθνές   Φεστιβάλ  Κουλτούρας και Τέχνης που διοργάνωσε ο Δήμος του Μπουγιούκ  – Τσεκμετζέ.  Πρόκειται  για έναν ετήσιο  θεσμό  που φέρει τη σφραγίδα της  C.I.O.F.F.(Conseil International des Organizations  de Festivals et d’ Arts Traditionels) και του Οργανισμού του Φολκλόρ της Τουρκίας.  Αποτελεί   κορυφαίο  γεγονός για τα  πολιτιστικά  πράγματα της γειτονικής χώρας  και ως εκ τούτου  είναι προφανές ότι η συμμετοχή  ενός χορευτικού   συγκροτήματος   σ’ αυτήν την διαδικασία, αποτελεί  ευχάριστη πρόκληση.


Το   χορευτικό συγκρότημα του Πνευματικού  – Πολιτιστικού  Κέντρου του Δήμου Κορινθίων,  ως  εκπρόσωπος της πατρίδας   μας  συμμετείχε   μαζί με άλλες  δεκαοκτώ χώρες  σε   αυτό το  σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός. Έλαβε μέρος όχι μόνο στις παραστάσεις  αλλά διεδραμάτισε  ενεργό ρόλο και σε όλες τις παράλληλες δραστηριότητες του Φεστιβάλ, κερδίζοντας τα  θετικά σχόλια, την εκτίμηση  και τη φιλία των διοργανωτών και των   άλλων αποστολών. 


Κρίνεται σκόπιμο  να σημειωθεί η θετική ανταπόκριση του κοινού, οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις   των απλών ανθρώπων  αλλά και των επισήμων, στους ήχους   των παραδοσιακών  ελληνικών τραγουδιών,  στο άκουσμα της λέξεως Yunanistan (Ελλάς).


Σύνθημα του Φεστιβάλ ήταν Αγάπη μεταξύ μας, Ειρήνη για όλους μας.


Η γαλανόλευκη για  οκτώ ημέρες κυμάτισε δίπλα σε σημαίες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Το χορευτικό  μας συγκρότημα, υπό τη διδασκαλία και καθοδήγηση του κ. Παναγιώτη Χωρίκη,  εμφανίσθηκε κυρίως στο μεγάλο αμφιθέατρο της πόλεως αλλά και σε άλλες σκηνές  όπου   παρουσίασε  χορούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της  πατρίδας μας. Οι πλούσιες φορεσιές  εντυπωσίασαν,  οι  ελληνικοί χοροί συνοδεύονταν από παρατεταμένα χειροκροτήματα. Κατά γενική ομολογία  η Ελλάδα  και ιδιαιτέρως η  Πελοπόννησος,  η Κορινθία έκαναν  έντονη  και δυναμική την παρουσία τους   στο  ουράνιο τόξο που  για μια εβδομάδα  χρωμάτισε  το πολιτιστικό στερέωμα της  όμορφης πόλης της Προποντίδας. Αυτό οφείλεται στις  συνεχείς και φιλότιμες προσπάθειες των χορευτών και του δασκάλου τους, που κοπιάζουν  διαρκώς για το καλύτερο, το ποιοτικότερο.


Την  αποστολή συνόδευσε ο Δήμαρχος της πόλεώς μας, κ. Αλέξανδρος Πνευματικός και ο Πρόεδρος του Π. Π. Κ. κ. Δημήτριος  Φλεβάρης, οι οποίοι   βίωσαν  τις αγωνίες και την προσπάθεια των παιδιών  να  παρουσιάσουν  ένα θέαμα  αντάξιο της πλούσιας  μουσικοχορευτικής μας κληρονομιάς.


Η συμμετοχή του Πνευματικού Κέντρου,  στο 8ο  Διεθνές Φεστιβάλ τιμήθηκε με το  Βραβείο  «Φιλίας και Ειρήνης».


Το χορευτικό μας συγκρότημα, ο Δήμαρχος  της πόλεως  και  ο Πρόεδρος του Π. Π. Κ. επέστρεψαν στην  Κόρινθο  με πλουσιότερες γνώσεις, με πολύτιμες εμπειρίες, προσκλήσεις για πολιτιστικές ανταλλαγές  και κυρίως με την βεβαιότητα   ότι  έχουμε τις δυνατότητες  αλλά και το χρέος, ώστε μέσω ποιοτικών εκδηλώσεων να  διαχειρισθούμε  εποικοδομητικά το πολιτιστικό μας προϊόν και να προσφέρουμε στην Κόρινθο  τη θέση που της  αρμόζει στα πολιτιστικά δρώμενα  όχι μόνο σε  πανελλήνιο αλλά και σε διεθνές επίπεδο.