Ο Zbigniew Preisner τιμώμενο Πρόσωπο στο 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κορινθίας

1o ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 1Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008Ο Zbigniew Preisner τιμώμενο Πρόσωπο στο 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κορινθίας.


Το Φεστιβάλ θα έχει την ιδιαίτερη τιμή να υποδεχτεί ως Επίτιμο Προσκεκλημένο του τον Zbigniew Preisner. Ο εμπνευστής και δημιουργός των μελωδιών που διατρέχουν τον κινηματογραφικό κόσμο του Κριστόφ Κισλόφσκι (Διπλή ζωή της Βερόνικα, Δεκάλογος), o άνθρωπος που μας εισήγαγε στον ήχο των «χρωμάτων» (Μπλέ, Κόκκινη, Λευκή ταινία), ο «αντισυμβατικός συνθέτης», θα εγείρει ξανά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όλων, με την παρουσία του στο Φεστιβάλ. Ένας επιπλέον λόγος που συνδέει τον Zbigniew Preisner με το Φεστιβάλ είναι η παρουσίαση της έκθεσης αφισών των ταινιών του επί χρόνια στενού συνεργάτη και φίλου του, Kryzstof Kieslowsky.  47 συνολικά έργα θα μεταφερθούν ειδικά για το Φεστιβάλ, από το Κινηματογραφικό Μουσείο του Λότζ στην Πολωνία.  


Επιπλέον, κάποιοι από τους μεγαλύτερους οραματιστές, τους πιο ταλαντούχους αλλά και τους πιο «ιδιαίτερους» επαγγελματίες του Κινηματογράφου πρόκειται να τιμήσουν με την παρουσία τους το Φεστιβάλ. Μεταξύ αυτών είναι τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής για το Διαγωνιστικό Μέρος του Φεστιβάλ, η Q-Orianka Kilcher, o Dionysios Aristeides Zervos, η Anamaria Marinca, ο Φώτης Μήτσης και o Κώστας Ανδρεόπουλος .


Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες αλλά και ταινίες ανερχόμενων σκηνοθετών. Διεθνώς καταξιωμένοι δημιουργοί, ηθοποιοί και επαγγελματίες της 7ης Τέχνης. Όλοι έχουν την θέση τους και βρίσκουν το χώρο τους στο 1o Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κορίνθου που ανοίγει τις πύλες του με μια εντυπωσιακή Τελετή Έναρξης, την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου.


ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ


Mongol (Sergei Bodrov / 20006)


ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ :ΣΑΒΒΑΤΟ 1Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008/ ΑΙΘΟΥΣΑ ΛΑΪΣ 1


Επιβλητική ατμόσφαιρα και μεγαλειώδεις συνθέσεις πλάνων αποτυπώνουν μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της ιστορίας. H ταινία αφηγείται μέσα από μια εντυπωσιακή παραγωγή, την άγνωστη πορεία του Τζέγκις Χάν προς την κατάκτηση της εξουσίας. Η πολυβραβευμένη ταινία, παρουσιάζεται σε πρώτη επίσημη πανελλήνια πρεμιέρα στα πλαίσια του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Κορίνθου.


Il Divo (Paolo Sorrentino / 2008)


ΠΡΟΒΟΛΗ:ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008/ ΑΙΘΟΥΣΑ ΛΑΪΣ 1


Η βραβευμένη ταινία με το ειδικό βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες  που μας εισάγει με έναν σχεδόν σουρεαλιστικό, αξιοπερίεργο τρόπο  στην κατανόηση της ιταλικής πολιτικής σκηνής. Il Divo, ή αλλιώς ο Ιταλός πρωθυπουργός Julio Andreotti αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες πολιτικές φυσιογνωμίες των νεότερων χρόνων. Ο Sorrentino τολμά να αναμετρηθεί με την σύγχρονη πολιτική κατάσταση της γείτονος και να μας παραδώσει μια εξαιρετική ταινία. 


An Inconvenient Truth (Davis Guggenheim / 2006)


ΠΡΟΒΟΛΗ:ΠΕΜΠΤΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008/ ΑΙΘΟΥΣΑ ΛΑΪΣ 1


Τίποτα δεν είναι πιο τρομακτικό από την αλήθεια και ειδικά όταν αυτή ακούγεται δια στόματος Al Gore… Ελάχιστοι πολιτικοί  δηλώνουν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους προς κατεστημένες αντιλήψεις. Ο Αλ Γκορ, κρατώντας αποστάσεις από την πολιτική, το τόλμησε ωστόσο και κατάφερε εκτός του να μας παρουσιάσει μια Ενοχλητική αλήθεια για το περιβάλλον υπό τη σκηνοθετική επίβλεψη του Davis Guggenheim  να συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση της παγκόσμιας οικολογικής συνείδησης και του κινήματος για την διαφύλαξη του περιβάλλοντος.


Youth Without Youth (Francis Ford Coppola / 2007)


ΠΡΟΒΟΛΗ:ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008/ ΑΙΘΟΥΣΑ ΛΑΪΣ 2


 H επιστροφή του Francis Ford Coppola μετά από δέκα χρόνια στη μεγάλη οθόνη. Η νέα του ταινία με τίτλο Youth Without Youth αποτελεί  μια ερωτική ιστορία που ξετυλίγεται καθώς τα μυστήρια της ζωής και η ελαστικότητα του χρόνου θέτουν τα δικά τους πλαίσια. Ένας καθηγητής που βλέπει τη ζωή και τα όνειρά του να ξεθωριάζουν υπό το βάρος των γηρατειών του, ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που θα αλλάξει τη ζωή του και μια κινηματογραφική προσέγγιση στα όρια του χρόνου. Με την παρουσία της ηθοποιού Anamaria Marinca.