Την κήρυξη της 24ης Ιουνίου ως Ημέρας των Κάστρων διοργανώνει ο δήμος Κορινθίων και η Ένωση Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα στον Ακροκόρινθο

Δελτίο Τύπου  και πρόσκληση  
 


Η 24η Ιουνίου γιορταζόταν και γιορτάζεται από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, και στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη  ως η Ημέρα εκείνη που γυρίζει ο Ήλιος. Κι όλοι ξέρουμε πως ‘‘για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ’’. 


Την 24η Ιουνίου του έτους 1262 μετά την ήττα των Φράγκων ιπποτών στην μάχη της Πελαγονίας, οι φράγκισες κυράδες της Αχαΐας συγκεντρώθηκαν στο Νίκλι, κι αποφάσισαν να απελευθερώσουν τους  συζύγους τους  που βρίσκονταν σε ομηρία  επιστρέφοντας τα κάστρα της Πελοποννήσου στους νόμιμους κατόχους τους.


Κι από τότε ο ήλιος άρχισε πάλι να γυρίζει.


Γι’ αυτούς  τους λόγους   
 


Ο Δήμαρχος Κορινθίων  και η Ένωση Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα διοργανώνουν την 24η Ιουνίου 2009 και ώρα 9:00 μ.μ. στον Ακροκόρινθο εκδήλωση όπου θα


                    


Προτείνουν  


Την κήρυξη της 24ης Ιουνίου ως  
Ημέρας των Κάστρων                          


 
Κατά την Ημέρα αυτή θέλουμε  όλα τα Μεσαιωνικά Μνημεία της χώρας να είναι ανοικτά στο κοινό, ακόμη και τη νύχτα και να φωτίζονται με ειδικό τρόπο. 


Γύρω και μέσα σε αυτά να λαμβάνουν χώρα αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. 


Οι εκδηλώσεις αυτές να γίνονται σε συνεργασία και με άλλες χώρες, όπου υπάρχουν Μεσαιωνικά Μνημεία. 


Κατ’ αυτή την Ημέρα να δίδονται βραβεία λογοτεχνίας, φωτογραφίας, ντοκιμαντέρ και άλλα, ενώ θα προκηρύσσονται  εκείνα της επόμενης χρονιάς. 


Επίσης να γίνονται ομιλίες για τα κάστρα και την σημασία τους από ειδικούς επιστήμονες και να παρουσιάζεται το έργο των αρχαιολόγων, των αναστηλωτών, των ιστορικών. 


Η πρότασή μας  απευθύνεται στον υπουργό Πολιτισμού της χώρας μας στον οποίο και την παραδίδουμε. 
Αγαπητοί φίλοι


Σας καλούμε όλους στην εκδήλωση, αλλά και στην συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί την Δευτέρα 22/6/2009, στις 12:30  στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, στην Αθήνα.


Στην εκδήλωση παίρνουν μέρος:


Το μουσικό συγκρότημα Lyrae Cantus


Η Ομάδα ιστορικών αναβιώσεων   Ritterhellas


Το Αρχείο ελληνικής μουσικής


Ο Δήμαρχος Κορινθίων και   ο Πρόεδρος  και το διοικητικό συμβούλιο  της Ένωσης ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα