ΔΗΜΟΣ    ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα του Δήμου Κορινθίων

Το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου Βάσου Πετροπούλου-Παν. Γαρταγάνη, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), Κοινωφελές Ίδρυμα, το οποίο συστήθηκε το 1976, από την Αλκμήνη Πετροπούλου-Γαρταγάνη και λειτουργεί από το 1988 για το κοινό.

Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Κορίνθου, δίπλα από τη πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Φλοίσβος), πλησίον της Στρατιωτικής Λέσχης Κορίνθου και περιβάλλεται από μία μικρή πλατεία όπου έχει στηθεί η προτομή της ιδρύτριάς του.

Οι πλούσιες συλλογές του χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα έως τα μέσα του 20ου και περιλαμβάνουν γυναικείες και ανδρικές παραδοσιακές ενδυμασίες από πολλές περιοχές της Ελλάδος, έργα υφαντικής, κεντητικής, αργοροχρυσοχοϊας, μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής, εργαλεία του αγροτικού και ποιμενικού βίου, ποικίλα αντικείμενα οικοσκευής, σπάνιες εκδόσεις βιβλίων (16ος – 19ος αιώνας), χάρτες και χαρακτικά.

Στα 30 και πλέον χρόνια λειτουργίας του, το Μουσείο ανέπτυξε πολύπλευρες δραστηριότητες, οι οποίες αναδεικνύουν τον κοινωνικό του ρόλο και τον έντονο παιδευτικό του χαρακτήρα. Οι περιοδικές εκθέσεις με το διαρκώς ανανεούμενο ιστορικό και λαογραφικό υλικό, οι εκδόσεις, οι εκδηλώσεις και η συνεργασία με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας και με μεγάλα μουσεία, συνθέτουν το πλέγμα της δυναμικής παρουσίας του στο τοπικό πολιτιστικό γίγνεσθαι. Από την άλλη πλευρά, τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, το καθιστούν πηγής αδιάκοπης και πολύτιμης παιδευτικής διαδικασίας για όλες τις γενιές.

Τους σκοπούς και το έργο του Μουσείου υποστηρίζει με αντίστοιχες δράσεις που απευθύνονται στο κορινθιακό κοινό το Σωματείο των Φίλων του.

Το 2019 εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Πελοποννήσου, το έργο της κτιριακής και ηλεκτρομηχανικής αναβάθμισης και της νέας εκθεσιακής οργάνωσης του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου. Οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια. Καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό για το κοινό και θα λειτουργεί με τροποποιημένο το ωράριό του. Παρ’ όλα αυτά θα συνεχίσει να πραγματοποιεί δράσεις σε συνεργασία με το Δήμο Κορινθίων και με άλλα μουσεία.

Το κοινό και οι φίλοι του Μουσείου μπορούν να ενημερώνονται για τις δράσεις του και την πορεία υλοποίησης του έργου της ανακαίνισής του, στην επίσημη ιστοσελίδα του: www.laografikokorinthou.gr
27410-25352, 27410 71 690 (Φαξ)

info@laografikokorinthou.gr

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ερμού 1 & Γ. Σεφέρη, Κόρινθος