ΔΗΜΟΣ    ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα του Δήμου Κορινθίων

Το πρόγραμμα «Οικολογικά σχολεία» είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως για την αειφορική διαχείριση του σχολείου. Ξεκινά από την τάξη, εμπλέκει τη σχολική κοινότητα σε εκπαιδευτικές δράσεις για την αειφορία και επεκτείνεται στην τοπική κοινωνία. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζονται δάσκαλοι που έχουν οικολογικές ανησυχίες και θέλουν να βοηθήσουν τους μαθητές τους για ένα καλύτερο μέλλον, θέλουν να τους εκπαιδεύσουν με αγάπη για ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα» -ενός συνόλου κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς-, καθώς και την εφαρμογή ενός περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης που αφορά τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό. Οι πέντε βασικές θεματικές ενότητες με τις οποίες ασχολείται το Πρόγραμμα είναι: Νερό, Ενέργεια , Απορρίμματα, Σχολική Αυλή και Αειφόρο Σχολείο.

Οι αξίες του προγράμματος «Οικολογικά σχολεία» παρουσιάστηκαν στους Διευθυντές/-ντριες Α΄/βάθμιας και Β΄/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Κορινθίων, στο Δημαρχείο, στις 25/10/2022 από την κ. Δρ. Δήμητρα Δανιήλ Σκόνδρα , που είναι χημικός και εθελόντρια στον Δήμο Κορινθίων

Στη συνέχεια η κ. Δανιήλ μαζί με τον κ. Π. Σακελλαράκη, Σύμβουλο του Δημάρχου σε θέματα Παιδείας, επισκέφθηκαν όλα τα υποψήφια «οικολογικά σχολεία» του Δήμου, μίλησαν με τους εκπαιδευτικούς για τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται στα κτήρια, τις αυλές, τις τουαλέτες, τους γύρω χώρους και την εκκένωσή τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Δόθηκαν οδηγίες για το πρόγραμμα και τα επτά βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή του, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν οι προτεραιότητες που θα θέσει το κάθε σχολείο και οι κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ο Δήμος Κορινθίων σε συνεργασία με το τμήμα Αυτεπιστασίας έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα ηχομόνωσης τάξεων, δείχνοντας ότι η καλή συνεργασία και ο εξαιρετικός συντονισμός μπορεί να δώσει άμεσα λύσεις και αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, η κ. Δανιήλ συνέδραμε στις πρωτοβουλίες του Δήμου Κορινθίων, σχετικά με τη λειψυδρία και τη σωστή διαχείριση του νερού, με δραστηριότητες ευαισθητοποίησης των μαθητών απέναντι σε αυτό το σπουδαίο αγαθό. Με παρουσιάσεις στα σχολεία, οι μαθητές έμαθαν ότι το νερό είναι μια μικρή χημική ουσία αλλά μοναδική για τη ζωή μας, τη φύση μας, τη γεωργία, τα ζώα και ό,τι υπάρχει στη γη μας. Έμαθαν τις μορφές του νερού, τον κύκλο του, πόσο λίγο είναι το πόσιμο νερό στην γη, πόσοι άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν νερό και πως τελικά πρέπει να το φροντίζουμε για να το έχουμε..

Το μήνυμα αυτών των δράσεων ήταν ότι, αν κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα του νερού, ίσως τότε να αρχίσουμε να του φερόμαστε με το σεβασμό που του αξίζει.

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Νανόπουλο, που μας έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τα σχολεία, τους Δ/ντές, Δ/ντριες και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων : Δ/Σ Ξυλοκέριζας -Γυμνάσιο και Δημοτικό Αριστοτελείου, Δ/Σ Αγ. Βασιλείου, Γυμνάσιο Χιλιομοδίου, Δ/Σ Περιγιαλίου, 1ο Δ/Σ , 3ο Δ/Σ Κορίνθου