ΔΗΜΟΣ    ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα του Δήμου Κορινθίων

Αγαπητοί Φίλοι,

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που απαιτεί την ενεργοποίηση όλων μας.

Μέσα από τον ιστότοπο αυτό, παρουσιάζουμε δράσεις, λύσεις, ενέργειες, καλές πρακτικές, όλα όσα πρέπει όλοι μας να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας σαν πολίτες και στην ατζέντα μας ως αιρετοί και επιστήμονες προκειμένου να επιτύχουμε την άμβλυνση των συνεπειών στον πλανήτη, στο περιβάλλον και στις ζωές μας, την προστασία του συστήματος στο οποίο διαβιούμε, την επιβίωση του! Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια στην οποία σας καλούμε να μετάσχετε!

Ο Δήμος Κορινθίων στοχεύει ψηλά στα επόμενα χρόνια, όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε

Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση, Ανάκτηση και τέλος Απόρριψη

Η κλιματική αλλαγή στη ζωή μας.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια, το κλίμα του πλανήτη άρχισε να αλλάζει και η θερμοκρασία του να ανεβαίνει, με αποτέλεσμα να έχουμε λίγες βροχές, το σπουδαιότερο αγαθό, το νερό, να λιγοστεύει, να υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα με πλημμύρες, τυφώνες, ξηρασία, καύσωνες, πυρκαγιές και λιώσιμο των πάγων. Η επέμβαση του ανθρώπου ήταν αυτή που οδήγησε στην κλιματική αλλαγή, λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, γι’ αυτό και όλες οι χώρες του πλανήτη βλέπουν το θέμα πολύ σοβαρά και προετοιμάζονται για μια μεγάλη αλλαγή: τη μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια», σταδιακά μέχρι το 2050.

Τι σημαίνει αυτό;

Αλλαγή στον τρόπο ζωής μας με :

• Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.

• Χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και ποδηλάτων, για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.

• Χρήση συσκευών εξοικονόμησης ενέργειας για οικονομία στην ηλεκτρική ενέργεια

• Χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και κατασκευές βιοκλιματικών κτιρίων

• Ανακύκλωση, γιατί έτσι προστατεύουμε τις στερεές και υγρές ύλες της γης

• Δενδροφύτευση σε κάθε σημείο των πόλεων και στις ακτές, γιατί τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο, δίνουν ίσκιο και δροσιά.

Με τον όρο Ανακύκλωση περιγράφουμε ένα σύνολο μέτρων, δράσεων και διαδικασιών που ακολουθούνται αλυσιδωτά, έτσι ώστε ήδη χρησιμοποιημένα υλικά όπως χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό και λευκοσίδηρος να ξαναγίνουν νέα προϊόντα, δηλ. υλικά που θεωρούνταν απορρίμματα να επανέλθουν στον φυσικό κύκλο.

Ας ξεκινήσουμε με την Ανακύκλωση Συσκευασιών που είναι μια καθημερινή διαδικασία (ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΣ)

1. Αναθεωρούμε τις καταναλωτικές συνήθειες σε τρόφιμα, ένδυση και προϊόντα: Αγοράζω μόνο ό,τι χρειάζομαι – Δεν πετάω!

2. Αποφεύγουμε την αγορά και κατανάλωση ειδών που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά.

3. Μειώνουμε τις ανάγκες μας για κατανάλωση ενέργειας και προϊόντων

4. Επαναχρησιμοποιούμε παλιά αντικείμενα, βρίσκουμε νέες χρήσεις ή τα παραχωρούμε σε άλλους

5. Επισκευάζουμε παλιά αντικείμενα, τα αναβαθμίζουμε ή αγοράζουμε μεταχειρισμένα

6. Ανακυκλώνουμε όσα υλικά ανακυκλώνονται ή κομποστοποιούνται

7. Πετάμε στα σκουπίδια όσο γίνεται λιγότερα υλικά και πάντα με υπεύθυνο τρόπο!!

Με την Ανακύκλωση:

1. Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής των πολύτιμων αυτών υποδομών.

2. Με την εκτροπή ποσοτήτων από τους ΧΥΤΑ ο Δήμος μας έχει οικονομικό όφελος αφού για κάθε τόνο απορριμμάτων που οδηγείται στην ταφή δαπανά τα αντίστοιχα τέλη ταφής

3. Ο Δήμος, με τη μείωση των τελών ταφής, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα δημοτικά τέλη ή να επενδύσει σε αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει στους Δημότες

4. Δημιουργούμε και συντηρούμε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στον τομέα της συλλογής και διαλογής των αποβλήτων συσκευασίας σε τοπικό επίπεδο.

5. Αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στις γειτονιές μας και ενισχύουμε συνολικά την περιβαλλοντική συνείδηση και συμπεριφορά όλων μας

6. Εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια με την υποκατάσταση πρώτων υλών στην βιομηχανία από δευτερογενή υλικά, οπότε προστατεύουμε όλοι μαζί το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους της χώρας και του πλανήτη